ABD’de Elektronik Atıklar Ne Yapılmaktadır?
Küresel anlamda bilgi çağına giren toplumların oluşturdukları e-atıklar çok hızla artmaktadır. Belediye atıkları içinde en hızlı büyüme e-atıklarda olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde e-atıklar katı atığın %1’ini oluştururken bu 2010’da %2’ye çıkacağı tahmin edilmektedir.
Gelişmekte olan ülkelerde ise e-atıklar katı atıkların %0.01-%1 arasında değişmektedir. Ancak Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelerde e-atık miktarı gelecek beş yılda üç katına çıkma potansiyeli vardır. ABD’de elektrik-elektronik aletler ABD’nin toplam milli üretiminin %6’sıdır. 10 yıl önce bu oran %1’ler civarındaydı.
Aynı zamana, elektronik cihazların ömürleri/kullanım süreleri azalmaktadır yani modası daha çabuk geçmektedir. Bilgisayar satışları küresel olarak yıllık %10 artmaktadır. DVD satışları her yıl ikiye katlanmaktadır. Bu cihazların kullanım süreleri kısalmaktadır. TV’ler 10 yıl, bilgisayarlar 2-3 yıl kullanılmaktadır. Maalesef elektronik üreticileri ve devlet e-atıklarla ilgili yeterince hızlı politika ve pratik oluşturamamaktadır. Sonuç olarak yüksek oranda elektronik atık çevreye tehlikeli maddeler bırakarak belediye çöplüklerine katı atık olarak gitmektedir.
ABD Kalifornia’da her gün 10000’den fazla bilgisayar ve TV kullanılmaz duruma gelip, e-atık olmaktadır. Kalifornia Eyaletinde altı milyondan fazla stokta bilgisayar ve TV atığı vardır. Kaliforniya’da bilgisayar ve TV alınırken tüketiciye bunların atıklarını yok etmek için 10-35 $ vergi ödetilir. 1-Temmuz 2004’ten itibaren elektronik satıcıları e-atık geri dönüşüm parası/vergisi toplayacaktır. 15 inçten küçük ekranlardan 6, 15-35 inç arası 8 ve 35 inç üstü ekranlardan 10 $ e-atık geri dönüşüm parası alınacaktır. Bu paralar e-atık geridönüşüm/ kazanım fonlarında toplanacaktır. Geri dönüşüm parası almayan satıcılara 2500-5000 $ ceza kesilecektir. 1-Temmuz 2005’ten itibaren ise elektronik üreticileri bir önceki yıl ürettikleri tüm ürünlerin dökümünü ve bunların içindeki tehlikeli madde miktarlarını beyan etmek zorunda olacaktır.
ABD, E-Atık geri dönüşümünde ya e-atıkları Asya’daki ülkelere ihraç etmekte, ya hapishanelerdeki ucuz iş gücü suçlular kullanılarak yada tehlikeli çalışma koşullarında geri dönüştürmektedir. Geri dönüşümün ucuzlaması için elektronik üreticilerinin daha az toksik malzeme kullanması daha doğru olacaktır. Sonuç olarak hızla artan E-Atıkların uygun yöntemlerle geri kazanımı hem çevreci (çevre daha az kirletilecek) hem de önemli ölçüde iş sahası yaratabilecek önemli bir Pazar olmaktadır