İçeriğe geç

Geri Dönüşüm Nasıl Ortaya Çıktı?

Sıfır atık?

Geri Dönüşüm Nasıl Ortaya Çıktı. Dünyada ve Türkiyede Geri Dönüşümün Tarihi. Geri dönüşüm, çevresel ve ekonomik sebeplerden dolayı her zaman önemli olmuştur. Eski zamanlarda kılıçlar, tencereler vb metal parçaları eritilerek metal paralar ve kullanılacak başka ev eşyaları elde edilerek farkında olmadan yüzyıllar önce geri dönüşümün temelleri atılmıştır. 

Kaynakların az olduğu eski dönemlerde yapılan arkeolojik çalışmalarda az sayıda bulunan kırık çanak, testi ve küller yapılan geri dönüşümlerin birer kanıtı olarak görülmektedir.

     Geri dönüşüm uygulamalarının en temel amacı;  yeni ham madde kullanmak yerine  atıklardan kullanılabilir hammadde elde etmektir. Dünyadaki hızlı endüstriyelleşme sebebiyle ham maddeye olan ihtiyacın artması sonucu geri dönüşüme olan talep artmıştır. Çünkü ham madde satın almak yerine daha ucuza mal edilen demir hurda metaller, yıpranmış kumaş artıkları vb maddelerin geri dönüşümü ile ham madde elde edimi endüstri sanayisine ekonomik açıdan büyük yarar sağlamaktadır.Bu sebeple sanayi devriminden önceki zamanlarda Avrupa’da bronz hurdalar ve diğer metaller toplanıp eritilerek sürekli bir kullanım sağlanması amaçlanmıştır. İngiltere’de kömür ve ağaçların  yanması sonucu elde edilen toz ve küller toplanıp tuğla yapımında kullanılmıştır.

    1800 lü yıllarda özellikle Schweppes gibi içecek ürünleri depozitolu bir sistemle satışa sunularak geri dönüşümü sağlanmıştır.1813’ te Benjamin Law, eski yıpranmış kumaş artıklarını geri dönüştürecek bir sistem geliştirerek kumaş artıklarından saf pamuk elde etmiştir.

Geri dönüşümün en parlak dönemi II.Dünya Savaşı zamanındadır. Savaş esnasında olan finansal kısıtlamalar ve savaşın etkisiyle hızlı bir şekilde azalan hammadde eksikliği ile geri dönüştürülebilir eşyalar ve maddeler aranır hale gelmiştir. Ülkeler bu sıkıntıları aşmak amacıyla vatandaşları  çeşitli kampanyalar, ilanlar ve afişler ile geri dönüşüme teşvik etmişlerdir.Bu çalışmalar ile vatandaşların evsel atıklarını ve eski metal türü  gibi eşyalarını geri dönüştürerek sürekli bir kullanım sağlanması amaçlanmıştır. Savaşın kazanılmasındaki geri dönüşümün önemi insanlara anlatılmaya çalışılarak bu çalışmalar ile insanlara vatanseverlik bilinci kazandırılmıştır.

   Günümüzde ise  geri dönüşümle ilgili 2014 yılı itibariyle Avrupa Birliği 24 milyar euro ciro ile  500.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Ayrıca  60.000 den fazla firma ile atık ve geri dönüşüm sanayisi üzerinde çalışarak dünya payının yaklaşık %50sine sahiptir. Türkiye ise atık ve geri dönüşüm sektöründe 3 milyar euro ciroluk  bir paya sahiptir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir