Geri Dönüşüm Konusunda En Başarılı Ülkeler. Doğanın insanlara sunduğu tüm imkânlar hoyratça harcanırken genellikle gelecek kaygısı güdülmeden, ticari ya da anı kurtaracak çözümler olarak uygulamaya geçiyor.
Neyse ki son yıllarda bu konuda dünya genelinde tam anlamıyla bir aydınlanma yaşandı. Özellikle gelişmiş ülkeler, doğal kaynakların sürdürülebilmesi; geri dönüşüm gibi çalışmalar konusunda alabildiğine hızlı bir şekilde yeni uygulamalar, projeler geliştirerek gelecek koşullarını biraz daha koruma altına almış oldu.
Geri dönüşüm, potansiyel olarak faydalı materyallerin yeniden kazanılarak boşa harcanmasını ve sürekliliğinin sağlanması için kimyasal ve fiziksel işlemlerle kullanıma sunulması anlamına geliyor. Atık malzemeleri geri dönüştürerek yalnızca çevre kirliliği önlenmiyor, kağıt, plastik, alüminyum, tekstil ve elektronik ürünlerin tekrar kullanılmasına yardımcı oluyor.
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler geri dönüşüm gibi çalışmalarda henüz yeni bir farkındalık olmasından ötürü geri planda kalıyor. Fakat yine de ülkemizde bu konuda verilen çaba ve özellikle son yıllarda geri dönüşüme katkı sağlamak adına yapılan yenilikçi çalışmalar dünya genelinde de bizleri kısa sürede küçümsenmeyecek bir yere getirmeyi sağladı. Geri dönüşüme verdiğimiz öneme Ülkemizde Geri Dönüşüm adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Ancak geri dönüşüm çalışmalarını bizden çok daha önce yapmaya başlayan, bu çalışmaların zorunluluğu ve sürdürülebilirliği için yasalar geliştirerek herkesin ayak uydurmasını sağlayan ülkeler bulunuyor. Bu ülkelere bakıldığında ilk olarak göze çarpan gelişmişlik seviyesi ve buna bağlı olarak refah düzeyinin çok üstün olduğu görülüyor. Geri dönüşüm gibi dünyadaki tüketimin sonucunu faydaya çeviren faydalı bir uygulamada bilinçli insanlar sayesinde çok büyük yol kat etmeyi başaran ülkeler genel olarak doğa ve çevre konusunda farklarını ortaya koyuyor.
Dünyada geri dönüşümde en iyi ülkeler arasında Avusturya, Almanya, Tayvan, Mısır, Brezilya, Singapur, Güney Kore, İngiltere, İtalya ve Fransa dünya çapında tanınan gazete ve makalelerde yer alıyor. Geri dönüşüm oranının en yüksek olduğu ülkelerden ilk olan Avusturya, atıklarının yüzde 63’ünü geri kazanabiliyor. Bu oranı yakından takip eden diğer ülke Almanya da geri kazanım konusunda hassas çalışmalara imza atmış. Almanya’da geri dönüşümden elde edilen verimin %60 olduğu biliniyor. Aynı zamanda yaklaşık %60 orana sahip olan Tayvan da bu iki ülkeyi yakından takip ediyor.
Listeyi takip eden Mısır, ‘Zaballeen People’ ismiyle yürüttükleri Cairo’daki geri dönüşüm çalışmalarıyla biliniyor. Resmi olarak herhangi bir dayanağı olmayan ancak insanlar arasındaki dayanışma sayesinde yürütülerek biriktirdikleri tüm atıkların yüzde 80’ini geri dönüştürmeyi başaran bu çalışma, diğer ülkelere herhangi bir zorunluluk, yasa ve kural dayatmadan da nelerin başarabileceğini kanıtlar nitelikte.
2014 yılında geri kazanım çalışmalarıyla birinci sırada yer alan Brezilya, geri dönüştürülebilir materyallerinden yüzde 98,4 verim almayı başarmış. Özellikle alüminyumun geri kazanımında muhteşem bir derece alarak, hala 200 bin ton civarında içecek kutularının varlığını sürdürmesini sağlıyor.
Listeyi takip eden Singapur, geri dönüşümünü gerçekleştirdiği materyallerden %59 kazanım yapmayı başarmış. Bunu sırayla Güney Kore, İngiltere, İtalya ve Fransa; %49, %39, %36 ve %35 verim oranıyla beraber takip ediyor. Fransanın son zamanlarda Plastik Kapların Yasaklanması yasa tasarısı da gözlere çarpıyor.
Yeniden kazandırılabilen ürünlerin geri dönüşümüne ağırlık vermek hem ekonomik açıdan hem de çevresel açıdan ülkelerin dünyaya katacakları büyük bir gelişim sağlıyor. Son olarak, bu listede yer almasa da İsveç bu anlamda yapılabilecek en farklı ve faydalı çalışmayı sürdürüp, diğer ülkelerden çöp satın alarak bunları geri dönüştürerek gereken enerji ve ısınma ihtiyacını karşılıyor. Ülkedeki çöplerin sadece %4’lük oranı geri dönüştürülemiyor.