Geri Dönüşüm İşi Yapmak İsteyenlere. Bu yazımızda geri dönüşüm sektörüne adım atmak isteyenler ve genel hurdacılık faaliyetleri hakkında bilgi edinmek isteyenler için genel hatlarıyla bilgiler sunmaya çalıştık. Yorumlarınızı bekliyoruz.
Geri dönüşüm işi nedir?
Basit bir tanımla geri dönüşüm; “İşe yaramaz veya atık durumunda bulunan tekrar kullanılabilir malzemelerin gerekli işlemler ve ekipmanlar yardımıyla ikincil olarak üretim zincirine katıldığı faaliyetlerin tümüdür.” Yani atıkların toplanmasından dönüştürülmesine ve pazarlanmasına kadar her şey geri dönüşüm zincirinin bir parçasıdır.
Geri dönüşüm işi nasıl kurulur?
- Biliyorsunuz ki geri dönüşüm denilen sektör bin bir çeşit alt kola sahiptir. Kağıt, plastik, cam, pil, gibi malzemelerden hangisi üzerine çalışmanız gerektiğini seçmiş olmanız gereklidir. Başlıca geri dönüşüm çeşitlerine şöyle bir göz atmak isterseniz ayrıntılı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
- Yukarıda bahsedilen materyal seçimini kişisel tutkunuza veya önceden sahip olduğunuz tecrübelere göre yapabilirsiniz ama size en kısa sürede kalkınma sağlayacak seçim, çevrenizde bulunabilecek atık çeşitlerini ve sektörde bulunan eksikliği araştırarak yapacağınız seçim olacaktır.
- Araştırmalarınız neticesinde geri dönüşüm zincirinin hangi kısmına ağırlık vereceğinize karar vermeli ve ekipmanlarınızı buna göre temin etmelisiniz. Örneğin; atıkların toplanması ve dönüşüm tesislerine ulaştırılmasıyla ilgilenecek iseniz bir kamyonet, pikap, vs. araç sahibi olmanız ve sizinle beraber atık toplama yapabilecek eleman çalıştırmanız gerekecektir. Eğer dönüşüm kısmıyla ilgilenecek iseniz, kullanılması gereken kırıcı, eritici, vs. makineler konusunda biraz bilgili olmanız ve bu yatırımları yapacak bütçede olmanız, depo, vs. imkanlarınızın bulunması gereklidir. Bu yüzden acemilere bir tüyo olsun: Sektöre tamı tamına sıfırdan baslayacak olanların önce toplama işine başlamaları ve bu şekilde tecrübe kazanmaları tavsiye edilmektedir.
- Her ne kadar çevrenizdeki imkanlara ve kişisel tercihinize göre seçebilecek olsanız da atık çeşitlerinin alım-satım fiyatları değişiklik göstermektedir. Bunu da mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Hurda Piyasasında genel hurda fiyatları alım sayfasından yararlanarak hurdaların alım değerlerini size fikir vermesi açısından kullanabilirsiniz.
- Bütün bu önemli hususlara göre stratejinizi belirledikten sonra iş planı, yatırım maliyeti, 1-2 yıllık hedefler gibi aşamaları da tamamlamalı ve kuruluş için kolları sıvamalısınız. Bu kısım zaten ürün ve hizmet fark etmeksizin girişimciliğin ortak aşamalarıdır.
Geri dönüşüm işi için alınması gereken belgeler
- İlgili devlet makamlarından alacağınız işletme ruhsatı, izin, vs. prosedürler burada da değişmemektedir. İş kurmaya yönelik aşamaları kat etmeniz şarttır.
- Geri dönüşüm işine has zorunluluklara gelirsek; kuruluş ve büyüme çevrelerindeki tüm faaliyetleriniz devletin belirlediği geri dönüşüme ve çevreye yönelik kanunlar çerçevesinde olacaktır. Bu yüzden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan Çevre İzin ve Lisans yönetmeliğine yeterince hakim olmanız ve buradaki kurallarla herhangi bir uyuşmazlık yaşamamanız gereklidir.
- İşe yeni başladığınız zaman alacağınız bir geçici lisans belgesi fiilen faaliyetlere başlamanız ve bir yıl içinde geri kalan zorunlulukları yerine getirmeniz için bir geçiş aşaması niteliğindedir. Tabii daha sonra atık yönetimine, eleman çalıştırmaya, çevre mühendisi bulundurma zorunluluğuna yönelik aşamaları da tamamlamanız gerekecektir. Bir yıllık geçici lisans belgesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerinden kolayca başvuru yapabilir, aklınıza gelecek doğaçlama sorulara da buradan cevap alabilirsiniz.
- Gerekli şartları sağladıktan sonra İl Müdürlüğü uygunluk yazısı, Sanayi Sicil Belgesi, Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesini gibi belgeleri alıp, belli başlı sorular ve kriterlerden oluşan denetlemelerden geçer not aldıktan sonra geri dönüşüme başlayabilirsiniz.
Konuyla alakalı yorum görüş ve tecrübelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz..